Symposium Resilience en risicobeheer, De Bouwcampus, TU Delft, do 29 maart, 16.00-20.00 uur.
Symposium Resilience en risicobeheer, De Bouwcampus, TU Delft, do 29 maart, 16.00-20.00 uur.

Symposium Resilience en risicobeheer, De Bouwcampus, TU Delft, do 29 maart, 16.00-20.00 uur.

Symposium Resilience en risicobeheer, De Bouwcampus, TU Delft, do 29 maart, 16.00-20.00 uur.
Inschrijven via www.kivi.nl/resilience.

WEERBAAR TEGEN HET WATER | 29 maart
Afgelopen zomer was het goed raak. Orkaan Harvey bracht Houston in vijf dagen tijd 1 tot 1,4 m regen, waardoor een gebied van vele vierkante kilometers onder water liep. Orkaan Irma richtte een ravage aan op Sint Maarten. Waarom waren beide gebieden niet berekend op een dergelijke ramp? En is dat in de toekomst beter te doen? Die vragen staan centraal tijdens het symposium Resilience en risicobeheer, mede georganiseerd door de KIVI-afdelingen Bouw- en waterbouwkunde en Risicobeheer en techniek.
Prof.dr.ir. Bas Jonkman verzorgt de aftrap: hij bezocht met Houston met een Multi-disciplinair team en maakte op basis van de verzamelde gegevens een studie van het waterbouwkundig verloop van de overstroming. Mr.ing. John van der Puil behandelt vervolgens de nieuwe internationale norm ISO 22316, die aangeeft over welke eigenschappen een organisatie – of dat nu een bedrijf is of een heel eiland als Sint Maarten – moet beschikken om weerbaar te zijn in een complexe en veranderende omgeving, zoals de weerbaarheid tegen watersnood.
Dr. Tina Comes spreekt over het verschil tussen Nederland en de VS. Want waar wij na de Watersnoodramp van 1953 besloten om ons land zo goed mogelijk tegen de zee te verdedigen, wacht men in de VS na de overstroming van Houston gewoon de volgende orkaan af. Waar komt dat verschil in houding vandaan?
Matthijs Bos MSc vertelt over een waterbouwkundige studie die Royal HaskoningDHV in opdracht van het Havenbedrijf deed naar de waterveiligheid van de Botlek, het buitendijks industriegebied bij de haven van Rotterdam. Tot slot behandelt klinisch psycholoog drs. Natasha Dodonova hoe het kan dat er in de techniek veel menselijke fouten worden gemaakt, zoals bij de strijd tegen het water en wat daartegen te doen is: Persoonlijke weerbaarheid